INTERVIEW AXEL CLERICK HONDA GOLD WING MOTOR CLUB
'We promoten niet alleen de Gold Wing, maar ook onze vriendschap'

De Honda Gold Wing Motor Club Belgium bestaat al sinds 1979. Niet toevallig een aantal jaren nadat de eerste Honda Gold Wing op de markt kwam in 1975, en de interesse bij de Belgische Gold Wing-rijders groeide om een club op te richten. We spraken met oude clubrot en tevens pr-verantwoordelijke Axel Clerick over waarom de Gold Wing én de Gold Wing Motor Club Belgium zo speciaal zijn.


Dag Axel. Fijn dat je tijd kon vrijmaken voor ons. Vertel eens, wat is de Honda Gold Wing Motor Club Belgium eigenlijk?
Axel Clerick: “We zijn een Belgische club van Gold Wing-eigenaren en organiseren bijna ieder weekend, vanaf half maart tot het einde van het motorseizoen, rondritten in België. Familiale waarden staan bij ons hoog aangeschreven, vandaar dat je bij ons veel koppels ziet, complete gezinnen en leden waarvan zelfs de hond meegaat. We hebben leden van aan de zee tot in Limburg en over de taalgrens. Als we dan een rit organiseren in bijvoorbeeld de Ardennen, moeten die van de zee wel een stuk verder rijden. Maar ze hebben dat er graag voor over.”
Hoeveel leden telt de club?
“We hebben momenteel ongeveer driehonderd leden. In onze hoogtijdagen zaten we op duizend leden, maar door de vergrijzing geraken we nu niet meer aan dat aantal. Jonge mensen gaan niet meteen een Gold Wing kopen, want het zijn uiteraard dure motoren. In onze club promoten we niet alleen de Gold Wing, maar ook onze vriendschap. Daarom is alles wat voor en na de ritten gebeurt ook zo belangrijk. Om de twee jaar hebben we een internationaal treffen, waarvan het eerstvolgende in 2025 zal plaatsvinden. Het thema zal dan ‘50 jaar Gold Wing’ zijn. Meestal is dat met kamperen, maar we zoeken altijd een locatie waar er ook chalets kunnen gehuurd worden voor de mensen die wat meer comfort willen. Die treffens zijn legendarisch, want we rijden dan ’s avonds in een parade met een driehonderdtal Gold Wings uit alle landen, met lichtjes en toeters en bellen. Een fantastisch spektakel, ook voor toeschouwers.”
Hoe gaat zo’n normale rondrit in zijn werk?
“We gaan niet met de hele club eropuit, dat zou een té lange stoet zijn. We maken kleine groepjes of rijden individueel op gps. Iedereen rijdt op zijn eigen tempo en kan stoppen om te eten of drinken wanneer hij of zij wil. Zoveel te meer ritten dat je rijdt, zoveel te meer stickers en badges dat je krijgt. Op het einde van het jaar worden er dan prijzen uitgedeeld aan de leden die het meest aantal ritten gereden hebben. De sterkte én het mooie aan onze club zijn de driehonderd leden. Zij maken de club.”



Hoe zit het met de verdeling van mannen en vrouwen binnen de club?
“Traditioneel binnen de motorwereld zijn de meeste leden ook bij ons mannen, en de meeste bijzitters vrouwen. Als bijzitter ben je ook welkom met een andere motor - van een ander merk - in onze club. Het is voor de meeste vrouwen namelijk niet vanzelfsprekend om zo’n zware machine als de Gold Wing recht te houden. Toch zijn er in onze club enkele toffe madammen die prima kunnen omgaan met hun Gold Wing.”
Waarom de liefde voor de Gold Wing, en niet bijvoorbeeld de Africa Twin?
“Voor mij begon dat al sinds ik klein was. Toen ik zestien jaar oud was, op vakantie in Zuid-Frankrijk, zag ik voor het eerst een Gold Wing. Ik vond hem zo mooi dat ik mezelf beloofde om op een dag ook zo’n machine te kopen. De mechaniek, het geluid, het imposante voorkomen… Het is een bijzonder indrukwekkende motor. Met twee personen op vakantie, zes- zevenhonderd kilometer, daar voel je niets van. Dat is de sterkte van de Gold Wing. Een motor die lange reizen moeiteloos laat verlopen. Ik vind hem er ook tijdloos uitzien, en ze zijn bijzonder betrouwbaar. Zo heb ik persoonlijk nog nooit iets aan de hand gehad met mijn Gold Wings. Bijna geen enkele motor in onze club is trouwens volledig origineel. Andere lichten, extra accessoires, een zijspan, een mandje voor de hond, met aanhangwagens… Dat kost allemaal veel geld, dus de meeste mensen rijden voorzichtig om alle mogelijke schade te vermijden. Omdat de meeste Gold Wings zo goed verzorgd worden, blijven ze ook goed in waarde op de tweedehandsmarkt.”


Wat doen jullie nog, naast ritten organiseren?
“We maken een tweemaandelijks magazine, zowel geprint als digitaal, voor de clubleden, met daarin de kalender, de clubritten en artikels geschreven door de leden. Hoe meer leden, hoe meer input we hebben voor het magazine. Daarnaast hebben we ook een Facebook-pagina en website (www.gwmcb.be) waarop al het nieuws en de evenementen staan. Ben je geïnteresseerd? Neem dan zeker eens een kijkje en neem contact met ons op. Iedereen die met een Gold Wing rijdt, is van harte welkom in onze club.”
Activiteitenkalender
- Twintigtal activiteiten (rondritten) in 2024. Meestal op zondag.
- 02-05/05/2024: BeNeLux tour georganiseerd door de GWMCB (Gold Wing Motor Club Belgium) de GWCH (Gold Wing Club Holland) en GWCL (Gold Wing Club) Letzeburg
- 27-29/09/2024: Nationaal Treffen van de GWMCB
- Eind april-begin mei 2025: Internationaal Treffen van de GWMCB in het kader van de 50ste verjaardag van de Gold Wing (met aanwezigheid van 24 GW Clubs van de GWEF (GoldWing European Federation)
