TEST HONDA CMX1100 REBEL

DUBBELE PERSOONLIJKHEID
In de nasleep van het Wheels and Waves festival ging Honda Motor Magazine afgelopen zomer op pad met de Honda CMX1100 Rebel. We startten iets boven Biarritz en gingen langs de kust richting Spaanse grens. De CMX1100 die we testten was een DCT-versie, dus met een automatische zesbak. Deze Dual Clutch Transmission is de Rebel op het lijf geschreven.

Schot in de roos
De dikke 1100 cc tweecilinder uit de Africa Twin is van nature al een heel gemakkelijk en schakellui te rijden krachtbron, maar in combinatie met een DCT is het nog relaxer aan boord van de CMX. En dat relaxte gevoel past helemaal bij de ongecompliceerde looks van CMX. Die lijkt overigens als twee druppels water op zijn kleinere broertje, de CMX500 Rebel. Met een laag zadel, een losse duozit op het achterspatbord, een stijl oplopende benzinetank en een heel mooi getekende ronde koplamp met vier leds past de CMX het best onder de noemer ‘bobber’. Maar er is geen enkele andere motorfiets in deze klasse die je zou kunnen verwarren met de CMX. Het Amerikaanse designteam zette echt iets heel specifiek op papier en gelet op de verkoopcijfers mag dat gerust een schot in de roos genoemd worden. En daarvoor hoef je niet eens Sean Connery in een bloem te stoppen.
Onze test-Rebel was voorzien van een laagje Pearl Stallion Brown en die lak staat hem geweldig. Verder is de afwerking van de CMX zoals je dat van een Honda verwacht: hoge lakkwaliteit, geen slordigheden en heel veel aandacht voor detail.
Met dikke klappen
Na zo’n twintig kilometer drukke kustwegen stuurden we voor de rivier Adour het binnenland in. De drukte van de toeristische kust maakte stilaan plaats voor mooie bochtige wegen en een heel groene omgeving. De Rebel vond het allemaal best fijn. Toen het wat sneller werd, zetten we de DCT in de stand Sport. En dat maakt een wereld van verschil. De keuzestand van de versnellingsbak paste meteen ook de settings van de tractiecontrole aan, maar het is vooral de gasreactie die opvallend brutaler is. Het voor gebruik in de CMX teruggetunede Africa Twin-blok (van 102 pk bij 7.500 opm naar 87 pk bij 7.000 opm en van 105 Nm bij 6.750 opm naar 98 Nm bij 4.750 opm) laat heel duidelijk voelen dat het speelkwartier voorbij is als je daar voor kiest. De twin leverde instant vermogen en de Rebel knalde met dikke klappen vooruit.
Die klappen lijken door de 270° krukas heel erg op die van een 90° v-twin en dat is een mooi, maar voor dit type motorfiets heel uitzonderlijk geluid. En dat typeert de CMX nog het meest. Jawel, het is een custom, maar anders dan alle anderen. Dat ondervind je des te meer naarmate er sneller gereden wordt. Dan blijkt dat er met de CMX eigenlijk best wel een stukje gestuurd kan worden. Lange doorlopende bochten verteert de Honda CMX1100 Rebel zonder enig probleem en de gekozen lijn wordt door het rijwielgedeelte mooi strak aangehouden. In korte bochten is het vooral de grondspeling die zich op een positieve manier laat opmerken. Die is voor dit type motor eigenlijk nog behoorlijk groot en je kan daardoor de CMX sportiever rijden dan je aanvankelijk zou verwachten. En dat is fijn. Bovendien is de veervoorspanning vooraan en achteraan instelbaar, waardoor het desgewenst allemaal nog iets sportiever kan.
Zalig terugschakelen
Gebruik je de manuele sturing van de bak op een sportieve manier, dan word je door de dikke twin getrakteerd op dikke doffe knallen bij het terugschakelen. Zalig is dat. De Rain-modus gebruik je best enkel… in de regen. De bediening van alle elektronica verloopt door middel van knoppen op de linker en rechter stuurhelft en gaat, eens de gebruikelijke gewenningsperiode voorbij is, vlot en gemakkelijk.



Details
De zitpositie is heel relaxed en het zadel geeft voldoende steun. Echt lange ritten zijn wel een opgave omdat je benen ver vooruit zitten en je dus geen ondersteuning kan geven aan je onderrug. Onze rit van bijna 170 km was perfect, veel verder hoefde het heus niet te zijn. Doordat de Rebel zijn maximaal koppel al vrijgeeft bij 4.750 toeren draait de motor in de praktijk relatief weinig toeren en dat heeft een gunstige invloed op het verbruik. Wij noteerden tijdens deze test een verbruik van 5,4 liter per 100 km. Gecombineerd met een benzinetank van 13,6 liter kan je dus zo’n 250 km ver. Nog een klein mooi detail is dat er onder het zadel een (kleine) bergruimte is voorzien met een USB stroompunt.
Meerwaarde
De Honda CMX1100 Rebel lijkt als twee druppels water op z’n kleinere broer, maar biedt veel meer. Vooral de dikke 1100 cc paralleltwin zorgt ervoor dat de motor een stuk volwassener aanvoelt dan de bescheiden 500. Er is altijd voldoende vermogen voorhanden en de manier waarop het vermogen wordt vrijgegeven én het daarbij horende uitlaatgeluid maakt het rijden met deze bobber bijzonder aangenaam. Maar het meest aangenaam verrast werden we door de dubbele persoonlijkheid van deze machine. Want in deze bobber met de dikke voorband schuilt veel meer sportiviteit dan je aanvankelijk zou verwachten. En dat is in dit segment zeer uitzonderlijk. Kies je voor de Honda DCT versnellingsbak – echt wel een aanrader voor deze machine – dan betaal je € 10.349. De Rebel 1100 is daarmee veruit de goedkoopste in zijn klasse en die dubbele persoonlijkheid krijg je er gratis bij!

