Honda's CB450 was vanaf zijn lancering in 1965 een grote hit. The Black Bomber, zoals de motor genoemd werd, had als eerste productiemotor dubbele bovenliggende nokkenassen, een kenmerk dat tot dan alleen voorbehouden was aan fabrieksmotoren. De motor was zo vooruitstrevend, dat de British Auto and Cycle Union de motor uitsloot van zijn clubman races. Want “een dergelijke motor kon niet als een normale productiemotorfiets beschouwd worden.”
Toch was dit voor Honda niet genoeg. In ’67 brachten ze een scrambler-kit uit voor de CB450. Dat was een dermate groot succes dat één jaar later de CL450 Scrambler het levenslicht zag. De aanpassingen waren vooral cosmetisch, maar ze moesten er ook voor zorgen dat de CB een echte allroad werd. De bovenste vorkpoten en de koplampbehuizing waren zwart geschilderd, het voorspatbord had steunen om het op zijn plaats te houden, het uitlaatsysteem was hoger gemonteerd voor bodemvrijheid en mondde aan de linkerkant van de motor uit in een verchroomde demper. Het hoge stuur had een crossbar, en de vorken hadden rubberen kappen om te voorkomen dat vuil de vorkafdichtingen beschadigde. Het zadel had ook een beetje een verhoging aan de achterkant, handig om de rijder beter op zijn plaats te houden.
Kleine broer
Naast de 450, bracht Honda ook een CL350 Scrambler uit in ’68, niet toevallig op basis van de CB350. Net als zijn zwaardere broer, genoot de CL350 ook vooral populariteit in de VS. Dat was niet alleen de plek waar er veel ruimte was om de nieuwe offroads de sporen te geven, maar ook Steve McQueens voorliefde voor offroad speelde een rol in de populariteit. Het avontuur, het ruige uiterlijk en de vriendelijke aard van de twins, waren belangrijke troeven.
Dat de motoren het minder goed deden in Europa was ook omdat de CB750 en CB500 begin de jaren zeventig immens populair waren op het oude continent. Dat doet echter niets af aan de kwaliteit van de beide CL’s. Het waren uiterst betrouwbare en zelfs vooruitstrevende twins met de toen al gekende Honda kwaliteit.



Revival
De recente revival van de scramblers zorgt ervoor dat de CL’s die ondertussen (ruim) een halve eeuw oud zijn, steeds meer gezocht worden. Originele exemplaren met de standaard hoog oplopende uitlaten zijn steeds moeilijker te vinden. En dat drijft de prijs omhoog. Afhankelijk van de kilometerstand en de algemene staat, lopen de prijzen van een 450 vlot op tot boven de 7.000 euro. Een degelijke 350 vind je nog voor minder dan 5.000. Los van de prijs, blijven de CL Scramblers een uitstekende investering voor wie houdt van oldtimers die niet in het mainstream segment zitten. En voor wie liever een nieuwe Honda scrambler heeft, is er nu dus ook goed nieuws met de komst van de CL500.
